[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Messages posted by: tStojkovski
Forum Index » Profile for tStojkovski » Messages posted by tStojkovski
Author Message
Vikjan94 wrote:
obi1kenobi wrote:
Vikjan94 wrote:Која е идејата за задачава?
Претпоставувам дека е нешто со динамичко, така?


Генерално, кога за алчно решение ќе најдеш контра-пример, вистинското решение е динамичко; значи да.


Да, да, баш по таа логика одев
Ама прашањето ми е, како да го изведам тоа? Немам некоја идеја!

Со динамичко запишуваш во bool низа секој можен збир што можеш да го добиеш со комбинација на сите натпреварувачи и кога ќе го сториш најблискиот можен збир до sum/2 ти е едната екипа а другата ти е разликата помеѓу првата екипа и сумата од натпреварувачите.
Goran1 wrote:Dali za regionalniot natprevar ke treba da me prijavi mentorot? Kako da go napravi toa, po email?

Ne
bedzo wrote:Инаку брутфорс е задачата?

Да
Amigo wrote:Dali dobro sum razbral ako na pr ima nekoj primer

AABB
CCDD
AAAC
ACCC Ke bide 8 ?

Ако на пример има некој таков пример, да, тоа е решението.
bedzo wrote:Бујо, треба да дојдеш на предавање па да видеш дали имат намера да се откажуваат. Утре ќе прават тест за елиминации :Р

Толку се плашиш?
Мислам дека тие што имаат 40%+ на регионален сите одат на државен. Мислам.
bedzo wrote:Знам дека не е паралелорграм но ајде да земаме 2 3 5 6. Дали ако е впишено 2 6 5 3 треба да врати дека е паралелограм?

Да.
Честито дечки
Само ова за вас


Ајде среќно
nvm
filip_bujaroski wrote:
obi1kenobi wrote:
jovank wrote:ако знаеш да најдеш нзд на 2 броја, тогаш нзс на тие броеви е количникот при делење на нивниот производ со нивниот нзд, или поедноставно кажано: нзс(a,b)=a*b/нзд(a,b)


Поарно нзс(a,b)=(a/нзд(a,b))*b затоа што a*b може да предизвика overflow. За сигурно знаеш дека нзд(a,b) го дели а, така да резултатот ќе биде ист. Оваа функција има логаритамска сложеност додека методот на Беџо има линеарна така да подобро користи го овој.


a najneslozen metod za naogjanje nzd?
mislam deka imase gotova funkcija vo using __gnu_cxx;
ama ne mi teknuva tocno

int nzd(int a, int b)
{
if (a==0) return b;
return nzd(b%a,a);
}
Добивам TLE. http://www.spoj.pl/problems/PIZZALOC/
Некој совет за оптимизација?

^
Разгледај го ова http://www.cplusplus.com/reference/stl/queue/
дај кодот
 
Forum Index » Profile for tStojkovski » Messages posted by tStojkovski
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team