[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Messages posted by: жучко
Forum Index » Profile for жучко » Messages posted by жучко
Author Message
Ako probas kako bi izgledalo optimalnoto resenie bi bilo nesto vaka:
".....R...R...R...M....R..R....R...M...R.....R....R..", kade so . oznacuva text, i pritoa mozi da se zabelezi deka koga na odredena pozicija imame znak R toj vrsi uloga samo do prvoto do nego levo M, Ili sega mozime da go razgleduvame optimalnoto resenie kako ......M.....M.....M.......M... i pritoa vo ..... mozno e pojavuvanje na obicni bukvi ili R, i ovie oddelni delovi megju M-ovite treba optimalno da gi kompresirame so koristenje na samo R
Treba da se koristat 2 heaps i sliding window, tako sto edniot heap gi cuva broevite pomali ili ednakvi na medijanata a drugiot pogolemite.
Neka valid[i][j] e true samo koga stringovite so indexi i i j se razlikuvaat samo vo eden character. Ako gi isprobas site permutacii od indexite na strirngovite togas permutacijata e validno resenie koga za sekoj 2 posledovatelni indexi k1 i k2 od permutacijata valid[k1][k2] e true. Ova resenie e so slozenost O(10!).

Се согласувам за ова, и го препратив твоево барање на посоодветно место.
Сепак, не си во право дека не се консултураат меѓусебно (барем колку што јас знам, се гледа да нема поклопување), но има голем број на предмети и активности (регионален основно, регионален средно, .... итн), а мал период за да се организираат сите тие. Сега мислам дека се испраќаат плановите и календарите за натпреварите и до Министерство, така да веројатно постојат уште повеќе проверки (не сум директно вклучен за да знам точно колку - ова е од моја комуникација со некои од нив). Не се само математика и физика, секогаш ќе се најде барем еден ученик кој што има некоја друга обврска.

Се извинувам, но зборуваме за предмети кои се блиску поврзани меѓусебе а тоа се оклолу 3 предмети( не ги споредувам предметите англиски и информатика, или пак географија), и сепак би требало да има доволно време за овие натпревари да не се поклопуваат меѓусебно.
Секоја година, истите натпреварувачи кои учествуваат на натпреварите по Информатика, учествуваат и на натпреварите по Физика и Математика. Многу често се случува некој од овие натпревари да се одржуваат во истиот ден, што ги оневозможува дел од учесниците од едниот натпревар да учествуваат на другиот. Минатата година државниот натпревар по информатика и регионалниот натпревар по математика се поклопуваа во истиот ден (Јас како учесник и на двата натпревари, се натпреварував дел од натпреварот по математика, и веднаш одев на натпреварот по информатика, со што значително ми ги намали резултатите). Оваа година регионалниот натпревар по Информатика се поклопува со регионалниот натпревар по Физика(Со што повторно ќе ме оневозможи мене, како и други натпреварувачи да учествуваме и на двата натпревари), а можно е и повторно да се поклопат натпреварите по Математика и Информатика. Јас немам решение за овај проблем, па би ги замолил надлежните и организаторите на овие натпревари да се консултираат меѓусебно.
Задачата ти се сведува на барање Minimum spanning tree : ако не си запознаен со тоа би било добро да го научиш https://en.wikipedia.org/wiki/Minimum_spanning_tree.
Имаш 2 алгоритми за пронаоѓање на MST : https://en.wikipedia.org/wiki/Kruskal%27s_algorithm ,https://en.wikipedia.org/wiki/Prim%27s_algorithm" target="_new" rel="nofollow"> https://en.wikipedia.org/wiki/Prim%27s_algorithm.
Znaci vaka, problemot e vo toa sto za razlicni predmeti vo tvojot kod e dozvoleno da se koristi edna ista kutija, Na primer tvojot kod za predmeti 1 2 3 , i kutoja sto sobira 4 rezultatot bi ti bil 3 , no tozniot e eden. Zatoa treba da gledas dali edna kutija e iskoristena predhodno ili ne e, dokolku ne e mozeme da ja zememe za i-tiot predmet.
Eve popraven kod:


Pozz
Greskata ti e vo brojacite.
Namesto i<=brkutii smeni go vo i<brkutii na dvata brojaci
Pozz.
Ako nekoj mozi da mi pomogni da go potsredam kodov . Mi vadi 13/22 . Site so se gresni se Runtime Error (излезен код различен од 0)
link : http://mendo.mk/Task.do?id=618
kod:
 
Forum Index » Profile for жучко » Messages posted by жучко
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team