[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Messages posted by: lekov
Forum Index » Profile for lekov » Messages posted by lekov
Author Message
Твојот код ги печати првите n Фибоначиеви броеви, а треба да ги печати сите броеви помали или еднакви на n.

Пример:
влез
6

излез
1
1
2
3
5

излез од твојот код
1
1
2
3
5
8

На местото на for-циклусот, стај еден while-циклус кој би работел за задачава.
И откако ќе решиш некоја задача, прво провери ја за тест примерите кои ти се дадени во текстот и спореди го твојот излез со соодветниот излез од тие тест примери.
Kiko206 wrote:aj pak mala pomos za zadaca buvki http://mendo.mk/Task.do?id=230

Еве ти решение на задачата. Има уште едно решение напишано од мене, но не би ти го препорачал затоа што е беспотребно искомплицирано.
Вгнездениот while секогаш ќе се извршува. Исто така забораив да ти кажам, во вгнездениот while не ти е битно да проверуваш дали n[i] != 0, затоа што во задачата е дадено дека 1 ≤ Ai ≤ M. Но наместо тој услов, можеш да проверуваш дали i < N(исто како во главниот while), за да не пристапиш до елемент кој не ти е иницијализиран.

Иначе, не го сфатив твоето прашање за вгнездениот while услов. За да не се исполнува тој услов, треба Ai > M. Како што напоменав погоре, во текстот на задачата е дадено 1 ≤ Ai ≤ M. Така да, вгнездениот while секогаш ќе се исполнува и i секогаш ќе се инкрементира.
Кодот што не ти е битен го ставив во коментари. Поминува за сите тест случаи.
Знам дека е комплициран. Пребарав и видов по другите теми дека има полесни решенија. Ама ми дојде идејава и пробав вака да ја решам. Иначе со најмала разлика барав оптимална поделба, ама сеа видов дека немало потреба.

Фала многу на помошта
Ми вади погрешно на 6ти и 8ми тест случај. На 6ти тест случај кај мене печати 52. Помош?

6ти тест случај:
Влез
5 9
18
15
3
16
12
17
35
17
46

Излез
46

Ми паѓа на 6, 8 и 9 поради грешен резултат и на 10 поради надминат временски лимит. Помош? Линк до задачата
stevo wrote:Кај мене во 6тиот вика „Надминат временски лимит“.. Е сеа во задачата вика Н дека би било максимум 100, ако два фора кои не се вгнездени вртат до 100, нема шанси да работи поќе од 1 секунда како шо е ограничувањето во задачата..

Може код?
Кај мене проаѓа на сите тест случаеви. Или(ако имало) ја поправиле грешката или 6-от тест случај е променет во специјален случај кој претходно не бил тестиран.
Ти пратив ПП

смени го во
Krenkov wrote:
lekov wrote:Еве ти еден помал инпут за кој не ти вади точно: 5 5
Кај тебе печати 9 8 8, а треба 8 9 8


црвено жолто зелено црвено жолто
зелено црвено жолто зелено црвено
жолто зелено црвено жолто зелено
црвено жолто зелено црвено жолто
зелено црвено жолто зелено црвено

Не е вака ?

Или јас добро не го разбирам текстот. Според оваа шема јас имам 9 црвени 8 жолти и 8 зелени.


И јас мислев дека е така и затоа напраив грешка. Прочитај го овој дел убаво:

Во првиот ред, првото квадратче е обоено со црвена боја, во вториот ред првото квадратче е обоено со жолта боја, во третиот ред првото квадратче е обоено со зелена боја, во четвртиот ред првото квадратче е обоено во црвена итн. според истиот редослед.
Еве ти еден помал инпут за кој не ти вади точно: 5 5
Кај тебе печати 9 8 8, а треба 8 9 8
Ти пратив ПП
 
Forum Index » Profile for lekov » Messages posted by lekov
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team