[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Osumdelivi  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
SmokiBJoined: 28/06/2015 15:33:03
Messages: 8
Offline

Пола од тест случаевите работат... Може некој да ми каже што ми е грешно. Пробувам да ја решам со динамичко програмирање...

petarsorJoined: 15/07/2018 11:58:27
Messages: 87
Offline

SmokiB wrote:Пола од тест случаевите работат... Може некој да ми каже што ми е грешно. Пробувам да ја решам со динамичко програмирање...


Не ти е грешен алгоритамот, меѓутоа треба да знаеш дека int (и long long) имаат ограничен опсег на броеви кои што може да се чуваат во нив. Повеќе можеш да прочиташ тука http://mendo.mk/Lecture.do?id=21

Поради тоа, во вакви задачи, ќе правиш (%MOD) на секој чекор, а не само на крајот (бидејќи тогаш е доцна, веќе во променливата чуваш погрешна/преголема вредност).


 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team