[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Задача Бакшиш  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
Nikola DanevskiJoined: 18/01/2012 13:09:51
Messages: 6
Offline

Може некој да ми каже каде грешам? Ми дава 44/49 точни тест случаи. Еден каде што резултатот ми е неточен, е
1500000000 2000000000, каде што output-от е 17543860, додека мене ми е 5685363.

addictus


[Avatar]

Joined: 08/10/2010 11:22:51
Messages: 23
Location: Куманово
Offline

Бидејќи променливата i е од тип int, пресметките во 19-тиот ред (20*i и 10*i) исто така се вршат во тип int. Но бидејќи овој циклус иде до големи броеви(како 166,666,670 за тест примерот што го даде), при множење на овој број со 20 ти го надминуваш ограничувањето на int (кое е 2,147,483,647). Можеш пресметките во 19тиот и 21виот ред да ги кастираш во long long, или пак променливата i да ја направиш long long, со што ќе се реши овој проблем.

Но сепак со такви големи броеви, и да имаш точен резултат, ќе го надминеш временскиот лимит. Пробај да ја оптимизираш задачата (можеби некое решение кое не користи циклуси?).

Решенија на задачи - aandevski.wordpress.com
[WWW]
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team