[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Najmal zaednicki sodrzatel  XML
Forum Index » Други задачи
Author Message
filip_bujaroski


[Avatar]

Joined: 13/09/2010 21:58:57
Messages: 150
Location: Skopje
Offline

Postoi li gotova funkcija za NZS?
Ako ne, kako mozam da go najdam?

Live to play, die for fun.
[Email] [MSN]
jovankJoined: 01/01/2010 16:17:42
Messages: 127
Offline

ако знаеш да најдеш нзд на 2 броја, тогаш нзс на тие броеви е количникот при делење на нивниот производ со нивниот нзд, или поедноставно кажано: нзс(a,b)=a*b/нзд(a,b)
[MSN]
filip_bujaroski


[Avatar]

Joined: 13/09/2010 21:58:57
Messages: 150
Location: Skopje
Offline

jovank wrote:ако знаеш да најдеш нзд на 2 броја, тогаш нзс на тие броеви е количникот при делење на нивниот производ со нивниот нзд, или поедноставно кажано: нзс(a,b)=a*b/нзд(a,b)

Fala mnogu

Live to play, die for fun.
[Email] [MSN]
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Ili vaka nzs(a,b):

Int c=a;
While c%b!=0
c+=aIzvini za nepreglednosta, od mob sum
filip_bujaroski


[Avatar]

Joined: 13/09/2010 21:58:57
Messages: 150
Location: Skopje
Offline

bedzo wrote:Ili vaka nzs(a,b):

Int c=a;
While c%b!=0
c+=aIzvini za nepreglednosta, od mob sum


ne e problem lepi

Live to play, die for fun.
[Email] [MSN]
obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

jovank wrote:ако знаеш да најдеш нзд на 2 броја, тогаш нзс на тие броеви е количникот при делење на нивниот производ со нивниот нзд, или поедноставно кажано: нзс(a,b)=a*b/нзд(a,b)


Поарно нзс(a,b)=(a/нзд(a,b))*b затоа што a*b може да предизвика overflow. За сигурно знаеш дека нзд(a,b) го дели а, така да резултатот ќе биде ист. Оваа функција има логаритамска сложеност додека методот на Беџо има линеарна така да подобро користи го овој.
filip_bujaroski


[Avatar]

Joined: 13/09/2010 21:58:57
Messages: 150
Location: Skopje
Offline

obi1kenobi wrote:
jovank wrote:ако знаеш да најдеш нзд на 2 броја, тогаш нзс на тие броеви е количникот при делење на нивниот производ со нивниот нзд, или поедноставно кажано: нзс(a,b)=a*b/нзд(a,b)


Поарно нзс(a,b)=(a/нзд(a,b))*b затоа што a*b може да предизвика overflow. За сигурно знаеш дека нзд(a,b) го дели а, така да резултатот ќе биде ист. Оваа функција има логаритамска сложеност додека методот на Беџо има линеарна така да подобро користи го овој.


a najneslozen metod za naogjanje nzd?
mislam deka imase gotova funkcija vo using __gnu_cxx;
ama ne mi teknuva tocno

Live to play, die for fun.
[Email] [MSN]
tStojkovskiJoined: 13/02/2010 14:23:00
Messages: 108
Location: Гостивар
Offline

filip_bujaroski wrote:
obi1kenobi wrote:
jovank wrote:ако знаеш да најдеш нзд на 2 броја, тогаш нзс на тие броеви е количникот при делење на нивниот производ со нивниот нзд, или поедноставно кажано: нзс(a,b)=a*b/нзд(a,b)


Поарно нзс(a,b)=(a/нзд(a,b))*b затоа што a*b може да предизвика overflow. За сигурно знаеш дека нзд(a,b) го дели а, така да резултатот ќе биде ист. Оваа функција има логаритамска сложеност додека методот на Беџо има линеарна така да подобро користи го овој.


a najneslozen metod za naogjanje nzd?
mislam deka imase gotova funkcija vo using __gnu_cxx;
ama ne mi teknuva tocno

int nzd(int a, int b)
{
if (a==0) return b;
return nzd(b%a,a);
}
[Email] [MSN]
 
Forum Index » Други задачи
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team